Cez leto bude v centre a na sídliskách v prevádzke 11 okrasných fontán

12.04.2012 Prešov

Prešov 11. apríla (TASR) – V metropole Šariša bude až do neskorej jesene v prevádzke celkom 11 okrasných fontán. Najznámejšou je fontána Neptún v centre Prešova, ktorá je spustená oddnes, ďalšie prídu na rad postupne v nasledujúcich týždňoch.
Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová pre TASR uviedla, že na základe zmluvy o všeobecnej údržbe v meste Prešov pre zabezpečenie prevádzkovania mestských fontán, hodín, vlajkovej výzdoby a mobiliáru všetky príslušné práce vykonáva O. S. V. O. comp, a.s. Na všetky spomínané činnosti je pre tento rok v rozpočte vyčlenených 67.000 eur. Spoločnosť bude v termíne od 15. do 30. apríla vykonávať na fontánach údržbu a v prevádzke budú od 1. mája do 15. októbra.
Podľa hovorkyne mesto sa snaží zabezpečiť fungovanie fontán z niekoľkých dôvodov. Ide o prvky drobnej architektúry, ktoré dotvárajú prostredie verejných priestranstiev. Okrem toho je dôležitá aj ich zdravotná funkcia, pretože počas horúcich dní ich môžu ľudia využiť na osvieženie a sú zvlhčovačom ovzdušia.
"Na prevádzku prešovských fontán za necelých šesť mesiacov sa každoročne predpokladá spotreba približne 2000 metrov kubických vody a 75.OOO kWh elektrickej energie," spresnila hovorkyňa.
Tri veľké fontány sa nachádzajú v centrálnej zóne mesta a ostatné sú na sídliskách. Najstaršia je fontána Neptún v pešej zóne, najnovšia je v Parku Angelinum na Sídlisku Sekčov. Okrem toho sú na Hlavnej ulici inštalované aj tri fontány na pitie.
 

Vyberte región

mark